Vitaminer är livsviktiga ämnen som kroppen behöver för att fungera optimalt.
De hjälper till att:
-Hålla immunsystemet starkt
-Bibehålla hälsosamma ben och muskler
-Främja god syn och hudhälsa
-samt reglera många andra funktioner i kroppen.
Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer, som delas upp i fettlösliga (A-, D-, E- och K-vitamin) och vattenlösliga (B6, B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin). Dessa essentiella näringsämnen stöder en mängd biologiska processer, från att hjälpa till att upprätthålla vår energinivå till att stödja vårt immunsystem och vår mentala hälsa.
Så, att få i sig tillräckligt med vitaminer är viktigt för vår övergripande hälsa!
1. Fisk: Fisk är en bra källa för 9 av 14 essentiella vitaminer, inklusive A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D och E. Tonfisk och öring är särskilt vitaminrika, men se till att äta olika fiskar för en hälsosam kost.
2. Mörka bladgrönsaker: Mörka bladgrönsaker är en bra källa för 8 av 14 essentiella vitaminer, inklusive A, B2, B3, B6, B9, C, E, K och betakaroten. Spenat och grönkål är extra näringsrika alternativ.
3. Frön: Frön är en bra källa för 6 av 14 essentiella vitaminer, inklusive B1, B2, B3, B5, B6 och E. Solros- och linfrön är bra val för vitaminrika frön.
4. Broccoli: Broccoli är en bra källa för 6 av 14 essentiella vitaminer, inklusive A, B9, C, E, K och betakaroten. Andra näringsrika korsblommiga grönsaker inkluderar brysselkål, kål och blomkål.
5. Fläsk: Fläsk är en bra källa för 6 av 14 essentiella vitaminer, inklusive B1, B2, B3, B5, B6 och D. Bra skivor av fläsk inkluderar kotletter (länd) och bog.
6. Nötkött och lamm: Nötkött och lamm är en bra källa för 5 av 14 essentiella vitaminer, inklusive B2, B3, B5, B6 och B9. Magrare delar av nötkött och lamm rekommenderas för att minska kaloriintaget.
7. Svamp: Svamp är en bra källa för 4 av 14 essentiella vitaminer, inklusive B2, B3, B5 och D. Svamp är näringsrika och samtidigt låga i kolhydrater och kalorier. Bra val inkluderar portobello, cremini (knappsvamp) och shiitake-svamp.
8. Nötter: Nötter är en bra källa för 4 av 14 essentiella vitaminer, inklusive B1, B2, B6 och E. Nötter är ett hjärthälsosamt och kolesterolsänkande snacks. Försök att inte äta mer än 1-2 handfullar om dagen. Mandlar och valnötter är bra alternativ.
9. Ägg: Ägg är en bra källa för 4 av 14 essentiella vitaminer, inklusive B2, B5, B12 och D. Även om ägg nu anses vara hjärthälsosamma är de fortfarande höga i kolesterol, så försök att inte äta mer än 2 om dagen.
10. Paprika: Paprika är en bra källa för 4 av 14 essentiella vitaminer, inklusive A, C, betakaroten och lykopen.
Dessa livsmedel kan hjälpa dig att få i dig viktiga vitaminer för en hälsosam kropp!
Okej, låt oss dyka ner i vad RDI faktiskt är – det låter kanske som byråkratiska termer, men det är ganska enkelt egentligen. RDI står för Rekommenderat Dagligt Intag.
Det är lite som en vänlig påminnelse om hur mycket vitaminer du minst borde få i dig varje dag för att vara på topp. Det coola är att det inte handlar om att pricka rätt varje enskild dag – tänk på det mer som ett snitt över veckan.
Det är superbra när du planerar dina måltider eller försöker ge någon kosttips.
I Sverige använder vi något som kallas NNR, förkortning för Nordiska Näringsrekommendationer. Det har varit riktmärket sedan 1980 och de uppdaterar det vart åttonde år.
Tänk dig detta: över 100 näringsexperter och forskare samlas, granskar den senaste forskningen och ger råd om vad man ska äta för att hålla sig frisk. Allt detta koordineras av Nordiska Ministerrådet.
Längre ner hittar du tabell med RDI värden från NNR 2023 för en massa olika vitaminer .
Rekommenderat intag (RI) av vitaminer, uppdelat på ålder och kön.